הרצאה על מודלים לחיזוי התחממות גלובלי ומָבוֹא על PRACE

13.11.2013

מרדכי (מוטי) בוטראשוילי’, אחד מ-24 סטודנטים שנבחרו מתוך למעלה מ-200 מעומדים בתכנית הקיץ לחקר מערכות עתירות ביצועים (HPC) של PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) יעביר הרצאה על מודלים לחיזוי התחממות גלובלי. ההרצאה יכלול סקירה על עבודתו ב- Niels Bohr Institute of the University of Copenhagen (UCHP) בקיץ 2103.

ההרצאה תתקיים ביום ב’, ה-9 לדצמבר 2013 אולם הולקבלט (007) בבנין שנקר לפיזיקה בקמפוס אוניברסיטת תל אביב.

הציבור מוזמן.

Abstract:

“Global Warming Predictions with CESM, using Supercomputers and GPUs”

Global warming predictions are underestimated by climate modeling software. Some of the reasons are due to lacking physical processes, inherent energy inconsistency, but others are related to computational power needed to run these models accurately and high resolution.
CESM is a global climate model developed by NCAR, used by many research institutes and a main tool for producing the IPCC report. It is a fully coupled model, combining multiple geophysical sources to simulate Earth climate, in the past, present and future.
A thesis was suggested to better account the impact of ocean NIW (Near-Inertial Waves) for the deficiency introduced by climate models to correctly predict global warming phenomena, in particular, ice melting at the arctic.

The talk will present a study performed during a PRACE project in Denmark to accelerate CESM computations using supercomputers and GPGPUs. We will discuss scientific issues as well as technical.

If time permits, a live demonstration of a CESM run will be performed.